Etappe 5

Brabantse Pijl

Scherp zijn de contrasten op weg van Leuven naar Overijse. Vlaams-Brabant en Waals-Brabant schuren langs en tegen elkaar, Brussel tussen hen in. De route van deze Brabantse Pijl doorkruist de rijkste en de arme regio’s van België, doet het officiële middelpunt van het land aan en passeert sporen van strijd en revolutie. In de finale liggen de Smeysberg, de Moskesstraat en de andere beklimmingen uit de finale van de klassieker.

Jef Scherens

Zeven keer nam baanrenner Scherens een vers veroverde regenboogtrui mee naar Leuven. Tussen 1932 en 1937 pakte hij zes keer op rij de wereldtitel op de sprint. De finale in 1938 verloor hij van de Nederlander Arie van Vliet, het jaar daarop werd in Milaan de beslissende manche tussen beide renners op het laatste moment afgeblazen. Er was oorlog uitgebroken. Zeven jaar lang kon de strijd om de wereldtitels op de baan geen doorgang vinden, pas in 1946 vond de eerste na-oorlogse editie van het toernooi plaats. In 1947 veroverde Scherens, inmiddels 38 jaar oud, zijn laatste regenboogtrui. Hoe zijn erelijst eruit zou hebben gezien als er geen wereldoorlog tussendoor was gekomen, zullen we nooit weten

Foto: Collectie KOERS. Museum van de Wielersport (Roeselare)

Etappe 5 – Route

Hieronder zie je de route die Flip van Doorn aflegde voor het hoofdstuk Brabantse Pijl . Wil je de route – of een deel ervan – zelf gaan fietsen, dan kun je gebruik maken van de planner van Komoot. Lees wel eerst deze korte instructie.

Etappe 5 – Hoogtepunten en bezienswaardigheden

km 1LeuvenStadhuis & Visit Leuven

Veel mooier, weelderiger wordt een stadhuisgevel niet. Het pronkstuk van Leuven overleefde oorlogsgeweld en prijkt fier in het hart van de stad. Een bezoek aan het stadhuis is makkelijk te combineren met een kijkje in de tegenovergelegen Sint-Pieterskerk. Pal achter het stadhuis ligt de Oude Markt, de ‘langste toog ter wereld.’ Proost!

km 7LeuvenKeizersberg

km 32BaalSven Nys Cycling Center

km 59DiestVisit Diest

km 80Meensel-Kiezegem – start Eddy Merckx fietsroute

De beste wielrenner aller tijden zag het levenslicht in Meensel-Kiezegem. Naast het geboortehuis van Eddy Merckx staat sinds 2015 een beeldje – hij onthulde het zelf. Het is niet het enige: ook op het pleintje waar hij opgroeide, in zijn huidige woonplaats, aan de klim van de Stockeu en op de plek waar hij zijn laatste overwinning behaalde staan standbeelden van Merckx. In Brussel kreeg hij, als enige nog levende persoon die niet van koninklijken bloede is, een metrostation naar zich vernoemd.

In maart 2024 kreeg Eddy Merckx een muurschildering op de zijwand van het café naast zijn geboortehuis – ’t Klein Verlet.

Met dank aan Rik Van Puymbroeck, schrijver en journalist en woonachtig in Kiezegem, voor de foto.

km 126WavreTourisme Wavre

km 135Louvain-la-NeuveTourisme Louvain-la-Neuve

km 144Nil-Saint-Vincent Het middelpunt van België

km 165LignyMuseum Ligny 1815

Op weg naar zijn Waterloo won Napoleon in 1815 bij Ligny zijn laatste veldslag. Het plaatselijke museum brengt jaarlijks de gebeurtenissen tot leven, op de foto oefenen de leden van de Keizerlijke Garde voor het gevecht.

km 181ChâteletLa Maison Magritte

km 197 – MarcinelleLe Bois du Cazier

km 200CharleroiCharleroi Métropole Tourisme

km 232La Louvière – regio Centre Tourisme

km 258RonquièresHellend vlak van Ronquières

km 268NivellesNivelles tourisme

km 279 e.v.WaterlooWaterloo Tourisme

Ter gelegenheid van 200 jaar Slag bij Waterloo reisde Flip in 2015 langs de Route Napoleon en Wallonie, de toeristische route die de sporen van de Franse keizer en zijn troepen volgt naar het slagveld. Lees hier de reportages die verschenen in Plus Magazine en in dagblad Trouw.

km 298Alsemberg De Alsemberg

km 308Sint-Pieters-LeeuwDomein Coloma & rozentuin

km 329 BrusselMunttheater

km 331BrusselWarandepark

km 333Brussel Martelaarsplein

km 350TervurenAfricaMuseum

In de hal onder de koepel van het AfricaMuseum staan zestien beelden die het koloniale verleden verheerlijken – geplaatst in een tijd waarin dat gebruikelijk was. De beelden verwijderen was geen optie, ze maken deel uit van een monumentaal geheel. Wel gaan ze nu verscholen achter doorzichtige doeken met afbeeldingen gemaakt door een Belgische en een Congolese kunstenaar.

km 366HuldenbergSmeysberg

km 370TerlanenMoskesstraat

km 378OverijseBrusselsesteenweg

km 378OverijseToerisme Overijse

km 379Overijse – aankomst De Brabantse Pijl

Etappe 5 – Overnachtingsadressen

* ik noem hier alleen adressen waar ik zelf overnacht heb en die ik aanbeveel.

<< Etappe 4 – – – – – Etappe 6 >>