Brabantse Pijl
Scherp zijn de contrasten op weg van Leuven naar Overijse. Vlaams-Brabant en Waals-Brabant schuren langs en tegen elkaar, Brussel tussen hen in. De route van deze Brabantse Pijl doorkruist de rijkste en de arme regio’s van België, doet het officiële middelpunt van het land aan en passeert sporen van strijd en revolutie. In de finale liggen de Smeysberg, de Moskesstraat en de andere beklimmingen uit de finale van de klassieker.
Jef Scherens
Zeven keer nam baanrenner Scherens een vers veroverde regenboogtrui mee naar Leuven. Tussen 1932 en 1937 pakte hij zes keer op rij de wereldtitel op de sprint. De finale in 1938 verloor hij van de Nederlander Arie van Vliet, het jaar daarop werd in Milaan de beslissende manche tussen beide renners op het laatste moment afgeblazen. Er was oorlog uitgebroken. Zeven jaar lang kon de strijd om de wereldtitels op de baan geen doorgang vinden, pas in 1946 vond de eerste na-oorlogse editie van het toernooi plaats. In 1947 veroverde Scherens, inmiddels 38 jaar oud, zijn laatste regenboogtrui. Hoe zijn erelijst eruit zou hebben gezien als er geen wereldoorlog tussendoor was gekomen, zullen we nooit weten
Foto: Collectie KOERS. Museum van de Wielersport (Roeselare)
Etappe 5 – Route
Hieronder zie je de route die Flip van Doorn aflegde voor het hoofdstuk Brabantse Pijl . Wil je de route – of een deel ervan – zelf gaan fietsen, dan kun je gebruik maken van de planner van Komoot. Lees wel eerst deze korte instructie.
Etappe 5 – Hoogtepunten en bezienswaardigheden
km 1 – Leuven – Stadhuis & Visit Leuven
Veel mooier, weelderiger wordt een stadhuisgevel niet. Het pronkstuk van Leuven overleefde oorlogsgeweld en prijkt fier in het hart van de stad. Een bezoek aan het stadhuis is makkelijk te combineren met een kijkje in de tegenovergelegen Sint-Pieterskerk. Pal achter het stadhuis ligt de Oude Markt, de ‘langste toog ter wereld.’ Proost!
km 7 – Leuven – Keizersberg
km 32 – Baal – Sven Nys Cycling Center
km 59 – Diest – Visit Diest
km 80 – Meensel-Kiezegem – start Eddy Merckx fietsroute
De beste wielrenner aller tijden zag het levenslicht in Meensel-Kiezegem. Naast het geboortehuis van Eddy Merckx staat sinds 2015 een beeldje – hij onthulde het zelf. Het is niet het enige: ook op het pleintje waar hij opgroeide, in zijn huidige woonplaats, aan de klim van de Stockeu en op de plek waar hij zijn laatste overwinning behaalde staan standbeelden van Merckx. In Brussel kreeg hij, als enige nog levende persoon die niet van koninklijken bloede is, een metrostation naar zich vernoemd.
In maart 2024 kreeg Eddy Merckx een muurschildering op de zijwand van het café naast zijn geboortehuis – ’t Klein Verlet.
Met dank aan Rik Van Puymbroeck, schrijver en journalist en woonachtig in Kiezegem, voor de foto.
–
km 126 – Wavre – Tourisme Wavre
km 135 – Louvain-la-Neuve – Tourisme Louvain-la-Neuve
km 144 – Nil-Saint-Vincent – Het middelpunt van België
km 165 – Ligny – Museum Ligny 1815
Op weg naar zijn Waterloo won Napoleon in 1815 bij Ligny zijn laatste veldslag. Het plaatselijke museum brengt jaarlijks de gebeurtenissen tot leven, op de foto oefenen de leden van de Keizerlijke Garde voor het gevecht.
km 181 – Châtelet – La Maison Magritte
km 197 – Marcinelle – Le Bois du Cazier
km 200 – Charleroi – Charleroi Métropole Tourisme
km 232 – La Louvière – regio Centre Tourisme
km 258 – Ronquières – Hellend vlak van Ronquières
km 268 – Nivelles – Nivelles tourisme
km 279 e.v. – Waterloo – Waterloo Tourisme
Ter gelegenheid van 200 jaar Slag bij Waterloo reisde Flip in 2015 langs de Route Napoleon en Wallonie, de toeristische route die de sporen van de Franse keizer en zijn troepen volgt naar het slagveld. Lees hier de reportages die verschenen in Plus Magazine en in dagblad Trouw.
km 298 – Alsemberg – De Alsemberg
km 308 – Sint-Pieters-Leeuw – Domein Coloma & rozentuin
km 329 – Brussel – Munttheater
km 331 – Brussel – Warandepark
km 333 – Brussel – Martelaarsplein
km 350 – Tervuren – AfricaMuseum
In de hal onder de koepel van het AfricaMuseum staan zestien beelden die het koloniale verleden verheerlijken – geplaatst in een tijd waarin dat gebruikelijk was. De beelden verwijderen was geen optie, ze maken deel uit van een monumentaal geheel. Wel gaan ze nu verscholen achter doorzichtige doeken met afbeeldingen gemaakt door een Belgische en een Congolese kunstenaar.
km 366 – Huldenberg – Smeysberg
km 370 – Terlanen – Moskesstraat
km 378 – Overijse – Brusselsesteenweg
km 378 – Overijse – Toerisme Overijse
km 379 – Overijse – aankomst De Brabantse Pijl
Etappe 5 – Overnachtingsadressen
- Leuven – Hotel Park Inn – hip, pal bij het station.
- Diest – Hotel De Modern – familiehotel zonder poespas, prima keuken.
- Écaussinnes – La Maison Brodée – statig pand, creatief ingericht.
- Brussel – La vieille lanterne – klein familiehotel, pal tegenover Manneken Pis.
- Brussel – 9Hotel Central – naast Centraal Station.
- Brussel – Atlas Hotel – in gezellige uitgaansbuurt.
* ik noem hier alleen adressen waar ik zelf overnacht heb en die ik aanbeveel.
–
<< Etappe 4 – – – – – Etappe 6 >>