Waalse Pijl
De eerste etappe van De Ronde van België is een lange rit van Hoei naar Hoei, grotendeels door Wallonië en met een kleine slag door Vlaanderen. Centraal staan de geologie en de prehistorie: de route voert langs grotten, archeologische vindplaatsen en andere plekken waar de vroegste geschiedenis van België aan het licht komt.
–
Claude Criquielion
De régional de l’étappe is Claude Criquielion. In 1985 slaagde de renner uit Deux-Acren erin aan de hooggespannen verwachtingen van het Waalse publiek te voldoen door – als regerend wereldkampioen – de Waalse Pijl te winnen. Hij kwam solo aan op de Muur van Hoei, waar dat jaar voor het eerst de finish lag.
Na zijn onverwachte overlijden in 2015 kreeg hij een monument in de steilste bocht van de Muur van Hoei, die sindsdien de Virage Claudy Criquielion heet.
Foto: collectie van de auteur
Etappe 1 – Route
Hieronder zie je de route die Flip van Doorn aflegde voor het hoofdstuk De Waalse Pijl. Wil je de route – of een deel ervan – zelf gaan fietsen, dan kun je gebruik maken van de planner van Komoot. Lees wel eerst deze korte instructie.
–
Etappe 1 – Hoogtepunten en bezienswaardigheden
–
km 1 – Hoei – Office du Tourisme
De mannen vertrekken elk jaar vanuit een andere plaats in Wallonië voor hun Waalse Pijl, zodat alle inwoners van de regio de mogelijkheid krijgen de koers een keer van dichtbij mee te maken. De start van de Flèche Walonne voor vrouwen is elk jaar op het Grand’ Place in Hoei, hier in 2022.
km 1 – Hoei – Musée Communal (Gemeentemuseum)
km 1 – Hoei – Kathedraal & schatkamer
km 14 – Andenne – Musée EMA
km 21 – Sclayn – Grotte Scladina
In de grot van Scladina, even buiten het dorpje Sclayn in de vallei van de Maas, vonden archeologen in 1993 resten van een menselijke schedel. De kaakfragmenten en zestien losse tanden bleken toe te behoren aan dezelfde persoon. Onderzoek leerde dat het om een meisje ging. Een reconstructie in het Musée EMA in Andenne geeft een idee hoe ze eruit gezien kan hebben.
km 29 – Goyet – Grotten van Goyet
km 44 – Namen – Office de Tourisme de Namur
km 45 – Namen – Museum Les Bateliers
In een voormalig stadspaleis trekt de geschiedenis van Namen en omgeving aan je voorbij: kunst, archeologie en sierkunst, uitgestald in een weelderige context.
km 47 – Namen – Citadel van Namen (klim)
km 49 – Namen – Citadelle de Namur
km 72 – Spy – Grot van Spy
km 135 – Quenast – Steengroeve van Quenast
km 138 – Rebecq – Kleine Molen van Arenberg (Porfiermuseum)
km 184 – Ath – Office du Tourisme
km 188 – Maffle – Musée de la Pierre (Steenmuseum)
Wat ooit diepe steengroeves waren, zijn nu diepe meren. Het Musée de la Pierre is gevestigd in de directeurswoning aan de rand van Maffle. Een bezoek aan de uitgebreide tentoonstelling laat zich prima combineren met een wandeling door het natuurgebied dat de oude groeve nu is.
km 201 – Aubéchies – Archéosite (archeologische reconstructies)
km 215 – Bernissart – Musée de l’Iguanodon & Gesteentetuin
km 234 – Hornu – MAC’s Museum voor hedendaagse kunst
km 237 – Quaregnon
De rotonde in het dorpshart van Quaregnon is voorzien van een monumentale fiets en vernoemd naar wielrenner Florent Mathieu. Elk voorjaar start hier de wielerkoers Le Samyn, een eerbetoon aan een andere renner.
km 252 – Spiennes – Neolitische vuursteengroeven
km 269 – Binche – Office du Tourisme
km 285 – Thuin – Musée du Tram Vicinal (museumtram Lobbes-Thuin)
km 315 – Rance – Musée du Marbre (Marmermuseum)
km 379 – Treignes – Office du Tourisme
km 379 – Treignes – Musée du Malgré-Tout (Archeologie)
km 408 – Florennes
Zowel in 1919, 1921 als 1922 won een renner uit Florennes de Tour de France. Afgezien van de stad Parijs is het bescheiden dorpje in Wallonië de enige plaats die meer dan één Tourwinnaar voortbracht. lees meer…
km 437 – Yvoir – Office du Tourisme
km 438 – Yvoir – Côte d’Évrehailles
km 450 – Dinant – Maison du Tourisme
km 460 – Furfooz – Réserve Naturelle de Furfooz (Natuurpark)
km 499 – Han – Grotten van Han
km 537 – Libramont – Musée des Celtes (Museum van de Kelten)
De Kelten hadden een hoogstaande cultuur, waar de Romeinen zaken uit overnamen als het matras, de zeis en het houten vat. Ze bouwden ook al weefgetouwen waarop ze stof voor hun kleding maakten. En ze aten geen everzwijnen, of misschien heel af en toe.
km 553 – Saint-Hubert – Parc à Gibier (Wildpark)
km 560 – Saint-Hubert – Fourneau Saint-Michel (Erfgoedmuseum)
km 614 – Wéris – Maison des Mégalithes (Museum van de megalieten)
km 659 – Hoei – Mur de Huy
Elk jaar, zowel bij de mannen als de vrouwen, kleurt de ‘Muur van Hoei’ de finale van de Waalse Pijl. De naam van de stad staat op het wegdek gekalkt. Hoe dichter opeen, hoe steiler de klim. Huy – Huy – Huy – tot je als fietser alleen die klank nog maar kunt uitbrengen. De Muur is een verraderlijk kreng, met in een van de bochten een stijgingspercentage van 23,6.
–
Etappe 1 – Overnachtingsadressen*
* ik noem hier alleen adressen waar ik zelf overnacht heb en die ik aanbeveel.
- Ath – L’hôte des Géants – stijlvolle en gastvrije B&B.
- Sautin (Sivry-Rance) – Domaine de la Carrauterie – bijzondere overnachtingsplek
- Hoei – Hôtel du Fort – eenvoudig hotel, mooi gelegen aan de oever van de Maas.
–
<< Proloog – – – – – Etappe 2 >>