Etappe 1

Waalse Pijl

De eerste etappe van De Ronde van België is een lange rit van Hoei naar Hoei, grotendeels door Wallonië en met een kleine slag door Vlaanderen. Centraal staan de geologie en de prehistorie: de route voert langs grotten, archeologische vindplaatsen en andere plekken waar de vroegste geschiedenis van België aan het licht komt.

Claude Criquielion

De régional de l’étappe is Claude Criquielion. In 1985 slaagde de renner uit Deux-Acren erin aan de hooggespannen verwachtingen van het Waalse publiek te voldoen door – als regerend wereldkampioen – de Waalse Pijl te winnen. Hij kwam solo aan op de Muur van Hoei, waar dat jaar voor het eerst de finish lag.

Na zijn onverwachte overlijden in 2015 kreeg hij een monument in de steilste bocht van de Muur van Hoei, die sindsdien de Virage Claudy Criquielion heet.

Foto: collectie van de auteur

Etappe 1 – Route

Hieronder zie je de route die Flip van Doorn aflegde voor het hoofdstuk De Waalse Pijl. Wil je de route – of een deel ervan – zelf gaan fietsen, dan kun je gebruik maken van de planner van Komoot. Lees wel eerst deze korte instructie.


Etappe 1 – Hoogtepunten en bezienswaardigheden

km 1HoeiOffice du Tourisme

De mannen vertrekken elk jaar vanuit een andere plaats in Wallonië voor hun Waalse Pijl, zodat alle inwoners van de regio de mogelijkheid krijgen de koers een keer van dichtbij mee te maken. De start van de Flèche Walonne voor vrouwen is elk jaar op het Grand’ Place in Hoei, hier in 2022.

km 1HoeiMusée Communal (Gemeentemuseum)

km 1HoeiKathedraal & schatkamer

km 14AndenneMusée EMA

km 21SclaynGrotte Scladina

In de grot van Scladina, even buiten het dorpje Sclayn in de vallei van de Maas, vonden archeologen in 1993 resten van een menselijke schedel. De kaakfragmenten en zestien losse tanden bleken toe te behoren aan dezelfde persoon. Onderzoek leerde dat het om een meisje ging. Een reconstructie in het Musée EMA in Andenne geeft een idee hoe ze eruit gezien kan hebben.

km 29 GoyetGrotten van Goyet

km 44NamenOffice de Tourisme de Namur

km 45NamenMuseum Les Bateliers

In een voormalig stadspaleis trekt de geschiedenis van Namen en omgeving aan je voorbij: kunst, archeologie en sierkunst, uitgestald in een weelderige context.

km 47NamenCitadel van Namen (klim)

km 49NamenCitadelle de Namur

km 72SpyGrot van Spy

km 135QuenastSteengroeve van Quenast

km 138Rebecq Kleine Molen van Arenberg (Porfiermuseum)

km 184AthOffice du Tourisme

km 188MaffleMusée de la Pierre (Steenmuseum)

Wat ooit diepe steengroeves waren, zijn nu diepe meren. Het Musée de la Pierre is gevestigd in de directeurswoning aan de rand van Maffle. Een bezoek aan de uitgebreide tentoonstelling laat zich prima combineren met een wandeling door het natuurgebied dat de oude groeve nu is.

km 201 AubéchiesArchéosite (archeologische reconstructies)

km 215Bernissart Musée de l’Iguanodon & Gesteentetuin

km 234HornuMAC’s Museum voor hedendaagse kunst

km 237Quaregnon

De rotonde in het dorpshart van Quaregnon is voorzien van een monumentale fiets en vernoemd naar wielrenner Florent Mathieu. Elk voorjaar start hier de wielerkoers Le Samyn, een eerbetoon aan een andere renner.

km 252SpiennesNeolitische vuursteengroeven

km 269 BincheOffice du Tourisme

km 285Thuin Musée du Tram Vicinal (museumtram Lobbes-Thuin)

km 315RanceMusée du Marbre (Marmermuseum)

km 379TreignesOffice du Tourisme

km 379TreignesMusée du Malgré-Tout (Archeologie)

km 408Florennes

Zowel in 1919, 1921 als 1922 won een renner uit Florennes de Tour de France. Afgezien van de stad Parijs is het bescheiden dorpje in Wallonië de enige plaats die meer dan één Tourwinnaar voortbracht. lees meer…

km 437 – YvoirOffice du Tourisme

km 438YvoirCôte d’Évrehailles

km 450DinantMaison du Tourisme

km 460FurfoozRéserve Naturelle de Furfooz (Natuurpark)

km 499HanGrotten van Han

km 537LibramontMusée des Celtes (Museum van de Kelten)

De Kelten hadden een hoogstaande cultuur, waar de Romeinen zaken uit overnamen als het matras, de zeis en het houten vat. Ze bouwden ook al weefgetouwen waarop ze stof voor hun kleding maakten. En ze aten geen everzwijnen, of misschien heel af en toe.

km 553Saint-HubertParc à Gibier (Wildpark)

km 560Saint-HubertFourneau Saint-Michel (Erfgoedmuseum)

km 614WérisMaison des Mégalithes (Museum van de megalieten)

km 659HoeiMur de Huy

Elk jaar, zowel bij de mannen als de vrouwen, kleurt de ‘Muur van Hoei’ de finale van de Waalse Pijl. De naam van de stad staat op het wegdek gekalkt. Hoe dichter opeen, hoe steiler de klim. Huy – Huy – Huy – tot je als fietser alleen die klank nog maar kunt uitbrengen. De Muur is een verraderlijk kreng, met in een van de bochten een stijgingspercentage van 23,6.

Etappe 1 – Overnachtingsadressen*

* ik noem hier alleen adressen waar ik zelf overnacht heb en die ik aanbeveel.
  • HoeiHôtel du Fort – eenvoudig hotel, mooi gelegen aan de oever van de Maas.

<< Proloog – – – – – Etappe 2 >>