Etappe 4

Kuurne-Brussel-Kuurne

Waar de wielerprofs hun klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne tegenwoordig starten in Kortrijk en halverwege Brussel omkeren, voert de vierde etappe in deze Ronde van België daadwerkelijk van Kuurne naar Brussel en terug naar Kuurne. Sterker nog: de route volgt in eerste instantie de taalgrens, maakt dan een slag over Antwerpen en Mechelen, om vervolgens af te zakken naar het zuiden. In het vroegere Frans-Vlaanderen wachten de kasseien van de Hel van het Noorden.

Hélène Dutrieu

Hélène Dutrieu, geboren in Doornik, was een van de vrouwelijke pioniers in de wielersport. Nauwelijks achttien jaar jong won zij in 1895 haar eerste wedstrijd op de velodroom van Oostende, een tandemkoers samen met haar broer. In september van datzelfde jaar verbrak ze op de piste van Roubaix het nog prille werelduurrecord voor vrouwen – met menselijke gangmaking. Later had ze een theater-act met stunts op fietsen en motoren en in 1910 behaalde ze als eerste vrouw ter wereld haar vliegbrevet.

Foto: Collectie KOERS. Museum van de Wielersport (Roeselare)

Etappe 4 – Route

Hieronder zie je de route die Flip van Doorn aflegde voor het hoofdstuk Kuurne-Brussel-Kuurne. Wil je de route – of een deel ervan – zelf gaan fietsen, dan kun je gebruik maken van de planner van Komoot. Lees wel eerst deze korte instructie.

Etappe 4 – Hoogtepunten en bezienswaardigheden

km 17 IngooigemHet Lijsternest (Streuvelshuis)

Kort voor zijn huwelijk liet schrijver Stijn Streuvels een villa bouwen aan de rand van het dorp Ingooigem, met uitzicht op de Tiegemberg. Tot twee keer toe besteedde hij het geld van literaire prijzen in de uitbreiding ervan. Na zijn dood, in 1969, werd Het Lijsternest een museum. De bibliotheek van de schrijver, zijn kunstverzameling en de werkkamer met het beroemde panoramavenster: het ziet er allemaal uit alsof de heer des huizes even een ommetje maakt.

km 17IngooigemStreuvelswandelroute

Ommetjes maken vanuit Het Lijsternest deed Stijn Streuvels tot op zeer hoge leeftijd. Bij zijn vroegere huis start een bewegwijzerde wandelroute van 7 kilometer naar het Sint-Arnolduspark op de Tiegemberg en terug door de velden… door het uitzicht dat hij had vanuit zijn raam.

km 18IngooigemTiegemberg

km 27KwaremontOude Kwaremont

km 39RonseWielermuur

km 39RonseNieuwe Kruisberg

km 44RonseToeristische Dienst

km 50 Saint-SauveurMont Saint-Laurent

km 61RonseKanarieberg

km 81LessinesTourisme Lessines

Lessines eert zijn beroemdste boreling René Magritte met een standbeeld, muurschilderingen en andere eerbetonen. Aan de Rue René Magritte, niet ver van zijn geboortehuis, zijn twee gevels versierd met bekende motieven uit zijn werk. Op een zonnige dag lijkt het of je door de huizen heen naar de blauwe lucht en de wolken kijkt. Aan de boom groeien de groene appeltjes die hij vaak schilderde: alle details zijn in orde.

km 102Vollezele – Museum van het Belgisch trekpaard

km 119GaasbeekKasteel van Gaasbeek

km 123 SchepdaalCafé In de Rustberg

km 123SchepdaalStart R.EV 1703 fietsroute

km 127Sint-Anna-PedeOpenluchtmuseum Bruegel

Het kerkje van Sint-Anna-Pede is te zien in de achtergrond van het schilderij De parabel van de blinden van Bruegel. De oude Vlaamse meester schilderde vaker in de omgeving van het dorp, met reproducties van zijn werken is een ‘openluchtmuseum’ gemaakt. Een wandeling van 7 kilometer en een fietsroute van 39 kilometer voeren langs respectievelijk 11 en 19 inspirerende plekken.

km 148WolvertemStart Eddy Merckx fietsroute

km 177AartselaarKasteel Cleydaal

km 190AntwerpenKMSKA

km 192AntwerpenMuseum Plantin-Moretus

km 192AntwerpenOnze Lieve Vrouwekathedraal

km 193AntwerpenMuseum Mayer van den Bergh

In vrijwel elke andere stad zou Museum Mayer van den Bergh de grote trekpleister zijn, in Antwerpen neemt het een bescheiden plaats in op het lijstje met belangrijke musea. Het huis is van nok tot kelder gevuld met de verzameling van de jong overleden kunstkenner Fritz Mayer van den Bergh. Meubelen, munten, gebruiksvoorwerpen, maar vooral heel veel kunstvoorwerpen. Topstuk is de raadselachtige Dulle Griet van Bruegel.

km 194AntwerpenRubenshuis

km 194AntwerpenHandelsbeurs

km 195AntwerpenSint-Carolus Borromeuskerk

km 195AntwerpenSint-Jacobskerk

km 224Mechelen Brouwerij Het Anker

km 225MechelenVisit Mechelen

Waar te beginnen bij een bezoek aan Mechelen? Misschien wel op de Sint-Romboutstoren. Vanaf het uitzichtplatform op de top, op 97,28 meter hoogte, kun je rustig de anderen bezienswaardigheden overzien en je keuze maken. Neem de tijd voor deze monumentale stad, want ze herbergt veel bijzondere plekjes.

km 226MechelenMuseum Hof van Busleyden

km 229MechelenDe Vleeshalle

km 239Hofstade-ZemstSportimonium

km 246ElewijtRubenskasteel

km 267BrusselCoudenbergpaleis

Als ik één plek zou moeten noemen waar ik het idee had het verleden bijna vast te kunnen pakken, dan was het in de restanten van de keukens van het Coudenbergpaleis in Brussel. Een deel van de vloer van de bovengelegen Aula Magna is naar beneden gestort, de plavuizen waarover alle hoofdrolspelers uit de 16e-eeuwse Nederlanden ooit voorbijschreden kietelen er de verbeelding, schimmen van Karel V, Filips II en Willem van Oranje zweven er voorbij.

km 267BrusselKMSK-Old Masters Museum

km 267Brussel KBR-Koninklijke Bibliotheek

km 268 BrusselKapellekerk

km 268BrusselKleine Zavel

km 271Brussel Hallepoort

km 293GrootheideHallerbos

De bloemenpracht in het Hallerbos is tegenwoordig bijna net zo populair als die van de Bollenstreek in Nederland. Het belangrijkste verschil: dit is écht natuurschoon. Tapijten van boshyacinten en andere bloemen bedekken de bosbodem. Nog een verschil: wie even verder fietst dan de gebaande paden heeft al het moois voor zich alleen.

km 287 BeerselBruine Put

km 328SoigniesVisit Soignies

km 347HavréChâteau d’Havré & rozentuin

km 356MonsVisit Mons

km 358CuesmesMaison Van Goghblogpost

Scheefgezakt, alsof het van plan is uiteindelijk diep in de aarde te verdwijnen, staat het huis van mijnopzichter Charles Decrucq te midden van het groen. De meeste mensen kennen het omdat de naam van de bekendste logé eraan is blijven kleven: Vincent van Gogh verbleef enige tijd bij de familie Decrucq in Cuesmes. In het huis herleven die dagen.

km 369ColfontaineTienne du Dragon

km 371WasmesMaison Van Goghblogpost

km 384DourVisit Dour

km 406Bavay (Fr.) – Forum van Bavay

km 407Bavay (Fr.) – Kolom van Brunehaut – blogpost

km 431Valenciennes (Fr.) – Valenciennes Tourisme

km 441Arenberg (Fr.) – Voormalige mijnen van Arenberg

km 464BrunehautLa Pierre Brunehautblogpost

km 481DoornikVisit Tournai

km 523Roubaix (Fr.) – Vélodrôme André Petrieux

De wielerpiste van Roubaix, de enige velodroom waar nog daadwerkelijk een wielerklassieker finisht, is onderdeel van het gemeentelijke sportpark. Het voetbalveld op het middenterrein is in gebruik als trapveldje en staat het hek open dan mogen recreanten een rondje over de baan rijden – zelfs als dat met volle bepakking is. Het café Au Pavé, bij de ingang van de baan, huisvest een klein wielermuseum. Als je geluk hebt laten ze je zelfs toe tot de mythische doucheruimte.

km 530Roubaix (Fr.) – Museum La Piscine

km 588Kuurne Toerisme Kuurne

km 593Kuurne – aankomst Kuurne-Brussel-Kuurne

Etappe 4 – Overnachtingsadressen

* ik noem hier alleen adressen waar ik zelf overnacht heb en die ik aanbeveel.

<< Etappe 3 – – – – – Etappe 5 >>