De routes van de Ronde van België zijn vastgelegd in de route-app komoot. Het is voor iedereen mogelijk de routes te bekijken en na te gaan waar Flip precies gefietst heeft. Gebruikers van de app kunnen de gps-tracks downloaden en gebruiken voor hun eigen tochten.
Een paar belangrijke punten voor vertrek:
- Een route is een suggestie, geen verplichte kost
- De etappes zijn in delen gereden, de gemiddelde dagafstand was ca. 60 km. Iedereen kan voor zichzelf bepalen wat een prettige dagafstand is. Iemand die musea of bezienswaardigheden wil bezoeken, maakt op een dag nu eenmaal minder kilometers dan iemand die hard doorbuffelt.
- Dit zijn recreatieve routes, gemaakt om onderweg rustig te genieten. Fietsplezier en beleving van het landschap staan voorop.
- Dit zijn toeristische routes, gereden op een toerfiets. Er zitten gravelstroken in, passages over kasseien, onverharde gedeeltes en af en toe stukjes single-track (mountainbikeroutes). Wie de routes op een koersfiets wil rijden, kan ze aanpassen en voor verharde wegen kiezen.
- De thema’s in het boek zijn leidend geweest. Dat betekent dat een route soms een doorgaande autoweg volgt omdat daaraan een bezienswaardigheid ligt, terwijl er een alternatief voor fietsers is. Ook hier kan iedereen de route aanpassen naar eigen voorkeuren.
- Het is mogelijk dat een bepaalde passage is afgesloten wegens wegwerkzaamheden of om andere redenen. In veel gevallen geeft komoot dat aan, maar niet altijd.
- Bovenal: blijf zelf nadenken in het verkeer. De weg ligt niet op een beeldscherm, maar voor je wielen.
Veel plezier onderweg!