Proloog

Square Eddy Merckx

Brussels Cycling Classic

Geen betere plek voor het vertrek van mijn Ronde van België dan het pleintje waar de beste wielrenner aller tijden leerde fietsen. In maart 2019 werd een gedeelte van het Goudvinkenplein in de Brusselse voorstad Sint-Pieters-Woluwe ongedoopt tot Square Eddy Merckx. De naamgever mocht bij die gelegenheid zelf een monument onthullen. Ik begin er mijn proloog, de aankomst ligt aan de voet van het Atomium.

Eddy Merckx

Waar voetballiefhebbers nooit overeenstemming zullen bereiken over de vraag of ze nu Pelé, Cruijff of Maradona op het schild moeten heffen als de beste speler aller tijden, zijn in de wielerwereld vriend en vijand het eens: Merckx is de grootste. Geen andere coureur toonde zich zo veelzijdig, zo getalenteerd, zo superieur en bovenal zo gretig. Zijn niet te stillen honger naar winst ontlokte het dochtertje van een van zijn ploeggenoten de opmerking dat die Eddy Merckx dan wel een echte kannibaal moest zijn. Die bijnaam bleef aan hem kleven.

Foto: collectie van de auteur

Proloog – Route

Hieronder zie je de route die Flip van Doorn aflegde voor het hoofdstuk Brussels Cycling Classic. Wil je de route – of een deel ervan – zelf gaan fietsen, dan kun je gebruik maken van de planner van Komoot. Lees wel eerst deze korte instructie.

Proloog: Hoogtepunten en bezienswaardigheden

km 1Sint-Pieters-Woluwe – Goudvinkenplein, monument Eddy Merckx (zie foto hierboven)

km 19Brussel – Jubelpark, start Brussels Cycling Classic

km 22BrusselMuseum voor Natuurwetenschappen

km 51Brussel – Zinneke

Zinneke, de straathond die zijn poot oplicht bij een paaltje op de stoep, werd het zinnebeeld van de gewone Brusseleir. Hij is nog net niet zo beroemd als het plassende jongetje, elders in de stad.

km 51BrusselSint-Gorikshallen

km 53BrusselKunstberg

De eerste serieuze klim van deze Ronde van België. Dat de Kunstberg – met uitloper tot aan de Naamsepoort – is opgenomen in de database van Climbfinder, zegt genoeg.

km 54BrusselMagritte Museum

km 54BrusselWarandepark

km 55BrusselSint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal

km 56BrusselStripmuseum

km 57BrusselFondation Brel

De Fondation Brel beheert de erfenis van de zanger. Het pand herbergt een expositieruimte, een documentatiecentrum, een kleine theaterzaal en een uitgeverij. Op het pleintje voor de deur, bij het standbeeld van Brel, begint een wandeling door zijn Brussel.

km 57Brussel Het Goudblommeke in Papier

km 58BrusselManneken Pis

Verschil moet er zijn. In tegenstelling tot straathond Zinneke heeft Manneken Pis een persoonlijke Official Dresser die hem een paar keer per week een nieuw kostuum aanmeet. De hoogbejaarde kleuter ziet vanaf zijn sokkel het volk stoïcijns glimlachend aan. Hij kreeg ridderordes toegekend, kostuums en sporttenues aangemeten, Brusselaars koesteren hem als hun mascotte.

km 58BrusselGrote Markt

km 58BrusselMuseum van de Stad Brussel (Broodhuis)

km 63GanshorenKoekelbergbasiliek

km 66JetteRené Magritte Museum

Behalve het Magritte Museum op de Kunstberg, telt Brussel een tweede museum dat geheel aan leven en werk van de kunstenaar gewijd is. Het voormalige woonhuis van René en Georgette Magritte, in de wijk Jette, is grotendeels in oorspronkelijke staat teruggebracht. In de woonkamer staat de schildersezel, aan de kapstok hangen hoeden en paraplu’s. Op de bovenverdieping zijn reproducties van verloren gegane werken tentoongesteld. Toegang tot het naastgelegen Museum voor Abstracte Kunst is bij de toegang inbegrepen.

km 67LakenStraatlantaarnmuseum

km 72LakenAtomium

Proloog: Overnachtingsadressen

*ik noem hier alleen adressen waar ik zelf overnacht heb en die ik aanbeveel.

– – – – – Etappe 1 >>