Kempen Classic
Van Tongeren tot Herentals zijn sporen te vinden van de Romeinse overheersing – en van het verzet daartegen door de dappere Belgae. Met een slag door Zuid-Limburg en een bezoek aan de enclaves van Baarle-Nassau krijgt deze tweede etappe ook een Nederlands tintje. De route verbindt het standbeeld van vrijheidsstrijder Ambiorix op de Grote Markt in Tongeren met dat van de Keizer van Herentals: Rik Van Looy.
–
Rik Van Looy
Zijn supporters noemden hem Rik II: om zijn keizerstroon te kunnen bestijgen moest de jonge Rik Van Looy eerst de heerschappij van zijn voorganger betwisten. Met meer dan duizend overwinningen op de weg en de baan was Rik Van Steenbergen in de jaren na de Tweede Wereldoorlog onklopbaar geweest. Maar Rik Van Looy kwam, zag en overwon. Hij nam de scepter over van Rik I en zou lange tijd heersen over het peloton.
Foto: collectie van de auteur
Etappe 2 – Route
Hieronder zie je de route die Flip van Doorn aflegde voor het hoofdstuk Kempen Classic. Wil je de route – of een deel ervan – zelf gaan fietsen, dan kun je gebruik maken van de planner van Komoot. Lees wel eerst deze korte instructie.
Etappe 2 – Hoogtepunten en bezienswaardighedenh
km 1 – Tongeren – Gallo-Romeins Museum
km 1 – Tongeren – Teseum
km 1 – Tongeren – Visit Tongeren
Hij zou zo weggelopen kunnen zijn uit de verhalen van Asterix en Obelix. Sterker nog: in het album waarin de twee Galliërs met hun dorpshoofd een bezoek aan de Belgen brengen, leest de strip bijna als een geschiedenisboek. Op de Grote Markt van Tongeren staat de dappere strijder die de legers van Julius Caesar wist te verslaan. Ambiorix was zijn naam, aanvoerder van de stam van de Eburonen. Historici zien het negentiende-eeuwse beeld als een romantische pastiche. Een soort stripfiguur.
km 18 – Borgloon – Reading between the lines (Landschapskunst)
Tussen de fruitbomen van Haspengouw, even ten zuiden van Borgloon, staat dit doorzichtige kerkje. ‘Reading between the lines’ van het architectenduo Gijs Van Varenbergh maakt deel uit van een reeks objecten: landschapskunst die de toch al zo mooie omgeving iets extra’s geeft,
km 20 – Borgloon – Visit Borgloon
km 35 – Sint-Truiden – Visit Sint-Truiden
km 57 – Tienen – Museum Het Toreke
km 96 – Hasselt – Abdij van Herkenrode
km 103 – Hasselt – Visit Hasselt
In het stadspark van Hasselt rijden De Cyclisten van Bronislaw Chromy een bloedstollende, in brons gestolde sprint. De stad bracht enkele bekende renners voort, zag de Tour de France door haar straten passeren en is startplaats van de jaarlijkse Ronde van Limburg.
km 125 – Bilzen – Kasteel Alden Biesen
km 158 – Maastricht (Nl.) – Bezoek Maastricht
km 164 – Bemelen (Nl.) – Bemelerberg
km 169 – Berg (Nl.) – Geulhemmerberg (afdaling)
km 173 – Valkenburg (Nl.) – Museum Romeinse Katakomben
km 173 – Valkenburg (Nl.) – Amstel Gold Race Experience
km 174 – Valkenburg (Nl.) – Cauberg
km 174 – Valkenburg (Nl.) – Wielergalerij Gemeentegrot
Valkenburg-aan-de-Geul is dé wielerstad van Nederland, met fietslengten voorsprong op de concurrentie. De Amstel Gold Race passeert er ieder jaar, en niet minder dan vijf keer – een record – werd er een wereldkampioenschap wielrennen op de weg betwist. De klim van de Cauberg begint bij de monumentale Grendelpoort. Het grottenstelsel onder de Cauberg herbergt een unieke wielergalerij. Tekeningen in houtskool op de mergelwanden roepen de mooiste momenten uit de koersgeschiedenis van Valkenburg in herinnering.
km 187 – Schin-op-Geul (Nl.) – Keutenberg
km 192 – Gulpen (Nl.) – Gulperberg
km 199 – Eys (Nl.) – Eyserbosweg
km 208 – Heerlen (Nl.)- Thermenmuseum
km 258 – Maaseik – Regionaal Archeologisch Museum
km 329 – Lommel – Hageven – De Plateaux (natuurgebied)
km 340 – Lommel – Visit Lommel
km 373 – Arendonk – Toerisme Arendonk
Rik Van Looy mag dan de régional de l’étappe zijn, hij blijft Rik II. Zijn voorganger was Rik I, Rik van Steenbergen. De renner uit Arendonk behaalde in 23 jaar als beroepsrenner een ongekend aantal van 1645 overwinningen. Zijn geboorteplaats eert hem met een buste en een gedicht.
km 374 – Arendonk – Memorial Rik Van Steenbergen (Kempen Classic)
km 398 – Baarle – Visit Baarle
km 409 – Baarle-Hertog – Vallei van het Merkske (natuurgebied)
km 442 – Turnhout – Museum Taxandria
km 457 – Lille – Monument Jean-Pierre Monseré
Aan de Gierlebaan, net buiten Lille, staat een gedenksteen bij de plek waar op 15 maart 1971 Jean-Pierre Monseré verongelukte. Geen regio ter wereld bracht zoveel wereldkampioenen voort als de Kempen, maar het was ook in deze streek dat een renner met de regenboogtrui om de schouders in koers overleed. Een botsing met een auto werd ‘Jempi’ fataal. Heel het land was in rouw gedompeld, meer dan vijftig jaar na het ongeluk maakt het monument nog altijd indruk. In zijn woonplaats Roeselare heeft museum KOERS een permanente expositie aan Monseré gewijd, een eerbetoon.
km 468 – Grobbendonk – Mercuriuspad
km 481 – Herentals – Toerisme Herentals
–
Etappe 2 – Overnachtingsadressen
* ik noem hier alleen adressen waar ik zelf overnacht heb en die ik aanbeveel.
- Tongeren – Vinotel X – Hotel met wijnthema (en een welkomstglas…)
- Borgloon – Het Loonderhof – Statige B&B in oude stadshoeve
- Houthem – Hotel De Geulvallei – Eenvoudig, perfect gelegen, met fietsenstalling
- Bree – Hotel Mussenburghof – Aan de rand van het dorp, prettig familiebedrijf
–
<< Etappe 1 – – – – – Etappe 3 >>