Etappe 2

Kempen Classic

Van Tongeren tot Herentals zijn sporen te vinden van de Romeinse overheersing – en van het verzet daartegen door de dappere Belgae. Met een slag door Zuid-Limburg en een bezoek aan de enclaves van Baarle-Nassau krijgt deze tweede etappe ook een Nederlands tintje. De route verbindt het standbeeld van vrijheidsstrijder Ambiorix op de Grote Markt in Tongeren met dat van de Keizer van Herentals: Rik Van Looy.

Rik Van Looy

Zijn supporters noemden hem Rik II: om zijn keizerstroon te kunnen bestijgen moest de jonge Rik Van Looy eerst de heerschappij van zijn voorganger betwisten. Met meer dan duizend overwinningen op de weg en de baan was Rik Van Steenbergen in de jaren na de Tweede Wereldoorlog onklopbaar geweest. Maar Rik Van Looy kwam, zag en overwon. Hij nam de scepter over van Rik I en zou lange tijd heersen over het peloton.

Foto: collectie van de auteur

Etappe 2 – Route

Hieronder zie je de route die Flip van Doorn aflegde voor het hoofdstuk Kempen Classic. Wil je de route – of een deel ervan – zelf gaan fietsen, dan kun je gebruik maken van de planner van Komoot. Lees wel eerst deze korte instructie.

Etappe 2 – Hoogtepunten en bezienswaardighedenh

km 1TongerenGallo-Romeins Museum

km 1TongerenTeseum

km 1TongerenVisit Tongeren

Hij zou zo weggelopen kunnen zijn uit de verhalen van Asterix en Obelix. Sterker nog: in het album waarin de twee Galliërs met hun dorpshoofd een bezoek aan de Belgen brengen, leest de strip bijna als een geschiedenisboek. Op de Grote Markt van Tongeren staat de dappere strijder die de legers van Julius Caesar wist te verslaan. Ambiorix was zijn naam, aanvoerder van de stam van de Eburonen. Historici zien het negentiende-eeuwse beeld als een romantische pastiche. Een soort stripfiguur.

km 18BorgloonReading between the lines (Landschapskunst)

Tussen de fruitbomen van Haspengouw, even ten zuiden van Borgloon, staat dit doorzichtige kerkje. ‘Reading between the lines’ van het architectenduo Gijs Van Varenbergh maakt deel uit van een reeks objecten: landschapskunst die de toch al zo mooie omgeving iets extra’s geeft,

km 20BorgloonVisit Borgloon

km 35Sint-TruidenVisit Sint-Truiden

km 57TienenMuseum Het Toreke

km 96HasseltAbdij van Herkenrode

km 103HasseltVisit Hasselt

In het stadspark van Hasselt rijden De Cyclisten van Bronislaw Chromy een bloedstollende, in brons gestolde sprint. De stad bracht enkele bekende renners voort, zag de Tour de France door haar straten passeren en is startplaats van de jaarlijkse Ronde van Limburg.

km 125BilzenKasteel Alden Biesen

km 158Maastricht (Nl.) – Bezoek Maastricht

km 164Bemelen (Nl.) – Bemelerberg

km 169 Berg (Nl.) – Geulhemmerberg (afdaling)

km 173Valkenburg (Nl.) – Museum Romeinse Katakomben

km 173Valkenburg (Nl.) – Amstel Gold Race Experience

km 174Valkenburg (Nl.) – Cauberg

km 174Valkenburg (Nl.) – Wielergalerij Gemeentegrot

Valkenburg-aan-de-Geul is dé wielerstad van Nederland, met fietslengten voorsprong op de concurrentie. De Amstel Gold Race passeert er ieder jaar, en niet minder dan vijf keer – een record – werd er een wereldkampioenschap wielrennen op de weg betwist. De klim van de Cauberg begint bij de monumentale Grendelpoort. Het grottenstelsel onder de Cauberg herbergt een unieke wielergalerij. Tekeningen in houtskool op de mergelwanden roepen de mooiste momenten uit de koersgeschiedenis van Valkenburg in herinnering.

km 187Schin-op-Geul (Nl.) – Keutenberg

km 192Gulpen (Nl.) – Gulperberg

km 199Eys (Nl.) – Eyserbosweg

km 208Heerlen (Nl.)- Thermenmuseum

km 258MaaseikRegionaal Archeologisch Museum

km 329LommelHageven – De Plateaux (natuurgebied)

km 340LommelVisit Lommel

km 373ArendonkToerisme Arendonk

Rik Van Looy mag dan de régional de l’étappe zijn, hij blijft Rik II. Zijn voorganger was Rik I, Rik van Steenbergen. De renner uit Arendonk behaalde in 23 jaar als beroepsrenner een ongekend aantal van 1645 overwinningen. Zijn geboorteplaats eert hem met een buste en een gedicht.

km 374ArendonkMemorial Rik Van Steenbergen (Kempen Classic)

km 398BaarleVisit Baarle

km 409Baarle-HertogVallei van het Merkske (natuurgebied)

km 442TurnhoutMuseum Taxandria

km 457Lille – Monument Jean-Pierre Monseré

Aan de Gierlebaan, net buiten Lille, staat een gedenksteen bij de plek waar op 15 maart 1971 Jean-Pierre Monseré verongelukte. Geen regio ter wereld bracht zoveel wereldkampioenen voort als de Kempen, maar het was ook in deze streek dat een renner met de regenboogtrui om de schouders in koers overleed. Een botsing met een auto werd ‘Jempi’ fataal. Heel het land was in rouw gedompeld, meer dan vijftig jaar na het ongeluk maakt het monument nog altijd indruk. In zijn woonplaats Roeselare heeft museum KOERS een permanente expositie aan Monseré gewijd, een eerbetoon.

km 468GrobbendonkMercuriuspad

km 481HerentalsToerisme Herentals

Etappe 2 – Overnachtingsadressen

* ik noem hier alleen adressen waar ik zelf overnacht heb en die ik aanbeveel.

<< Etappe 1 – – – – – Etappe 3 >>