In de pers

5***** in Het Nieuwsblad (B)

Recensent John Vervoort van de Belgische krant Het Nieuwsblad waardeert De ronde van België met vijf sterren:

“Zelfs voor doorwinterde wielerfans valt er veel te genieten in dit heerlijke leesboek vol boeiende verhalen en sterke anekdotes. De geschiedenis- en cultuurfanaat ontdekt vooral hoe vervlochten onze streken zijn met de wielersport en alle roem en tragiek die dat met zich meebrengt. Van Doorn enthousiasmeert en daagt je vooral uit om, wanneer je staat te wachten op de doortocht van de renners op de Koppenberg, de Muur of La Redoute, ook naar het landschap te kijken, of de buurt te ontdekken en even stil te staan bij al het mooie en het wonderlijke dat slechts een paar pedaaltrappen verwijderd ligt.”

Tijd voor Max

Flip: “In De ronde van België beschrijf ik hoe ik al jong in de ban van de koers raakte. Ik woonde aan het parcours van De Ronde van Kortenhoef, een groot criterium na de Tour de France. In 1980, ik was twaalf, stond ik aan de streep om renners handtekeningen te vragen. De beelden haalden het NOS-Journaal.”

Toen het boek verscheen was Flip te gast in het programma Tijd voor Max. De redactie had de oude journaalbeelden opgedoken en toonde ze in de uitzending. Het was sowieso een mooi en bevlogen gesprek, bekijk hier het hele fragment.

Bicycling Magazine

Wielerjournalist en oud-klasgenoot Edward Swier schreef voor Bicycling Magazine een prachtige reportage over De Ronde van België, inclusief een kadertekst over ons gezamenlijke verleden:

“Stiekem was ik jaloers op hem, omdat de Ronde van Kortenhoef bij hem langs de voordeur scheerde. Hij op zijn beurt had er zo zijn gevoelens bij dat ik met wat geluk al heel jong in de wielerjournalistiek rolde.”

De Tijd (B)

Schrijver en journalist Rik Van Puymbroeck voelde me aan de tand over De Ronde van België voor zijn krant, De Tijd (B). Lees hier het hele interview.

“Wat opvalt, is Van Doorns zin voor detail.”

“Wie dus zegt dat ‘de koers van ons’ is, wordt al van bij de eerste van zeven etap- pes in het 768 pagina’s tellende boek op zijn plaats gezet. Een boek dat Van Doorn bijeenschreef, maar vooral bijeenfietste.”
“Wie dus zegt dat ‘de koers van ons’ is, wordt al van bij de eerste van zeven etap- pes in het 768 pagina’s tellende boek op zijn plaats gezet. Een boek dat Van Doorn bijeenschreef, maar vooral bijeenfietste.

Leeuwarder Courant

In de weekeindbijlage van de Leeuwarder Courant een uitgebreide reportage die ik maakte in de omgeving van Brugge, over een aantal opvallende overeenkomsten tussen Friesland en Vlaanderen. Zowel in het landschap, in de architectuur als in de taal stuitte ik op verbanden die een oude connectie doen vermoeden.

Friesch Dagblad & De Nieuwe Koers

“Van Doorns boek is een rijke schat aan verhalen, een mix van sport, geschiedenis, cultuur, geologie en literatuur.”

“De wielersport, ‘de koers’, is het raamwerk waar vanuit Van Doorn de ziel van België probeert te vangen, de meest literaire sport van allemaal.”

Voor het Friesch Dagblad recenseerde Arie Kok De Ronde van België, voor het boekenkatern van tijdschrift De Nieuwe Koers stelde hij me zes vragen.

Radio 5

In zijn lunchuitzending op Radio 5 ging presentator Jan Rietman uitgebreid met me in gesprek over De Ronde van België.

BNR radio

Kort voor de presentatie van De Ronde van België in het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam, op 5 april 2024, was Flip van Doorn te gast bij BNR radio. Bekijk en beluister het fragment.

historiek.net

Lees een fragment over Flandriens uit De Ronde van België op historiek.net