De Ronde van België

Aan de hand van de parcoursen van Belgische wielerklassiekers neemt Flip van Doorn, fervent koersliefhebber, de lezer van De Ronde van België mee in een ambitieus streven: als buitenstaander het land en zijn inwoners leren begrijpen, zijn historie leren kennen.

Per fiets reist hij door landschappen, dorpen en steden in het hele land. Onderweg slaat hij zijpaden in, maakt omwegen, ontmoet talloze mensen, hoort verhalen over legendarische renners als ‘IJzeren’ Briek Schotte en Frank Vandenbroucke, leert over historische gebeurtenissen – van de vondst van dinosauriërresten in een mijn bij het dorpje Bernissart tot de Slag om de Ardennen –, ziet de werken van belangrijke kunstenaars als Magritte en Bruegel en ervaart in de immer voortdurende taalstrijd en de eindeloze staatshervormingen de surrealistische werkelijkheid van het heden.

De routes

In totaal legde Flip van Doorn tijdens zijn Ronde van België ruim 3750 kilometer af, verdeeld over een proloog en zeven etappes. Zodra het boek verschijnt is het mogelijk de hele route, of delen ervan, zelf te fietsen. Met gebruik van de route-app Komoot legde Flip al zijn routes vast, vanuit de app is het ook mogelijk gps-tracks te downloaden. Daarbij tipt hij bezienswaardigheden, musea, andere plekken die hij onderweg bezocht en overnachtingsadressen.

De officiële presentatie van de routes vindt plaats tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht op zaterdag 24 februari 2024 – details volgen. Tijdens de beurs geeft Flip een lezing over De Ronde van België, zowel op zaterdag 24 als op zondag 25 februari. Een week later is België aan de beurt, met op zaterdag 2 en zondag 3 maart een lezing tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Gent.