De Ronde van België

Het boek

Aan de hand van de parcoursen van Belgische wielerklassiekers neemt Flip van Doorn, fervent koersliefhebber, de lezer van De Ronde van België mee in een ambitieus streven: als buitenstaander het land en zijn inwoners leren begrijpen, de historie leren kennen.

Per fiets reist hij door landschappen, dorpen en steden in het hele land. Onderweg slaat hij zijpaden in, maakt omwegen, ontmoet talloze mensen, hoort verhalen over legendarische renners als ‘IJzeren’ Briek Schotte en Frank Vandenbroucke, leert over historische gebeurtenissen – van de vondst van dinosauriërresten in een mijn bij het dorpje Bernissart tot de Slag om de Ardennen –, ziet de werken van belangrijke kunstenaars als Magritte en Bruegel en ervaart in de immer voortdurende taalstrijd en de eindeloze staatshervormingen de surrealistische werkelijkheid van het heden.

Wat is het ????

  • een reisverhaal ✅
  • een wielerboek ✅
  • literaire non-fictie ✅
  • een kleine filosofie ✅
  • een (cultuur-)geschiedenis ✅

  • alle bovenstaande ✅

Bestellen?

Liefst ga je naar je favoriete boekhandel en koopt het boek daar, maar het kan ook via onderstaande links:

Klik hier voor Nederland

Klik hier voor België

De routes

In totaal legde Flip van Doorn tijdens zijn Ronde van België ruim 3750 kilometer af, verdeeld over een proloog en zeven etappes. Met gebruik van de route-app komoot legde Flip al zijn routes vast. Klik in de menubalk bovenaan deze pagina op etappes en daarna op de etappe van je keuze, en raadpleeg de route. Het bekijken van de routes is gratis, betalende gebruikers van komoot kunnen gps-tracks downloaden in de app. Van elke etappe is niet alleen de gefietste route te zien, Flip tipt ook bezienswaardigheden, musea, andere plekken die hij onderweg bezocht en overnachtingsadressen.