Etappe 7

Luik-Bastenaken-Luik

De koninginnerit van deze Ronde van België staat in het teken van La Doyenne. Met een geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1892 is Luik-Bastenaken-Luik met recht en reden de ‘Oude Dame’ onder de wielerklassiekers. Door het Duitstalige Ostbelgien en langs sporen van de onvermijdelijke Tweede Wereldoorlog zakt de route af naar Bastogne, ofwel Bastenaken. Over de venijnigste côtes van de Ardennen gaat het daarna weer noordwaarts, recht de eenentwintigste eeuw in.

Philippe Gilbert

Van alle klassieke renners die Wallonië voortbracht is Philippe Gilbert met voorsprong de beste. In zijn succesjaar 2011 won hij achtereenvolgens de Brabantse Pijl, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Die laatste mocht op zijn erelijst niet ontbreken: Gilbert groeide op aan de voet van de scherprechter in de koers, de Côte de la Redoute. In 2012 werd hij wereldkampioen en ook in de Monumenten Parijs Roubaix, de Ronde van Vlaanderen en de Ronde van Lombardije was hij de beste. Ook het eindklassement van de Ronde van België prijkt op zijn palmares. Aan het einde van zijn carrière gaf hij het stokje over aan de nieuwe Waalse belofte, Arnaud De Lie.

Foto: collectie van de auteur

Etappe 7 – Route

Hieronder zie je de route die Flip van Doorn aflegde voor het hoofdstuk Luik-Bastenaken-Luik. Wil je de route – of een deel ervan – zelf gaan fietsen, dan kun je gebruik maken van de planner van Komoot. Lees wel eerst deze korte instructie.

Etappe 7 – Hoogtepunten en bezienswaardigheden

km 0LuikArchéoforum

Zuilen van gevlochten geven aan waar ooit de pilaren stonden die het dak van de Sint-Lambrechtskathedraal steunden. Het is alles wat bovengronds rest op het Place Saint-Lambert in hartje Luik, tegenover het paleis van de prins-bischoppen. Ondergronds zijn fundamenten te zien van de kathedraal en diverse andere fases uit de geschiedenis van Luik. Op het plein vertrok ik, net als van oudsher de renners, voor mijn Luik-Bastenaken-Luik.

km 1Luik – Museum Het Grand Curtius

km 2LuikToerisme Luik

km 70VaalsDrielandenpunt

km 80 KelmisMuseum Vieille Montagne

Waar het zinkviooltje bloeit, zit zink in de bodem: de oude Romeinen wisten dat al. De zinkmijn bij Kelmis was eeuwenlang een begeerd bezit van machthebbers, zozeer dat er zelfs een neutraal ministaatje ontstond toen onderhandelaars het niet over de eigendomsrechten eens konden worden. Museum Vieille Montagne vertelt het merkwaardige verhaal Neutraal Moresnet en van eeuwen zinkwinning.

km 94RaerenVennbahn

Aan de Vennbahn in Raeren ligt het Bahnhofscafé. De voertaal mag er Duits zijn, de bierkaart is onvervalst Belgisch. Dit is Ostbelgien, het kleine hoekje van het land dat Duitstalig is. De Vennbahn, een voormalige spoorlijn door de Hoge Venen, slingert zich er door het land. Fietsers rijden er nu waar ooit de treinen gingen. Het hele traject is Belgisch grondgebied. Ook waar de Vennbahn een slag door Duitsland maakt, blijf je door België fietsen.

km 133 Botrange Signal de Botrange

km 135BotrangeMaison du Parc, Natuurpark Hoge Venen-Eifel

km 147MalmedyMalmundarium

km 223BastogneBastogne War Museum

In het Bastogne War Museum is een straatje nagebouwd om bezoekers te laten ervaren hoe de stukgeschoten stad er in 1945 uitzag. Het enige bouwwerk dat ik herkende in het hedendaagse Bastogne is een kapelletje tere ere van de Vierge de Paix – de Maagd van de Vrede.

km 225 BastogneMusée Piconrue

km 269 La Roche-en-ArdenneMusée de la Bataille des Ardennes

km 329StavelotAbdij van Stavelot, museum Guillaume Apollinaire

km 348SpaMusée de la Ville d’eaux

km 411Luik – aankomst Luik-Bastenaken-Luik

km 412LuikMuseum La Boverie

km 418LuikMontagne de Bueren

374 traptreden leiden van de Luikse benedenstad naar de citadel die hoog boven het centrum uittorent. Om troepen er snel heen te kunnen verplaatsen is de trap van de Montagne de Bueren aangelegd. In De Ronde van België speelt de slotscène zich hier af: bovenaan de trappen is het podium waar de huldiging plaatsvindt.

Etappe 7 – Overnachtingsadressen

* ik noem hier alleen adressen waar ik zelf overnacht heb en die ik aanbeveel.

<< Etappe 6 – – – – –