Van Gogh

Mons is een compacte stad met een gezellig centrum vol musea en galeries. De hoofdstad van de provincie Henegouwen vormt het hart van de vroegere mijnstreek de Borinage. In het dorpje Cuesmes, op fietsafstand van Mons, staat het huis waar Vincent van Gogh in 1880 enkele maanden verbleef – lang genoeg om zijn naam eraan te verbinden. Dit Van Gogh Huis vertelt het verhaal van de jongeman die naar de Borinage kwam om er als lekenpredikant te werken, maar in plaats daarvan de schilderkunst ontdekte.

Er is nog een tweede Maison Van Gogh, in het nabijgelegen Wasmes. In 1878 en 1879 verbleef de jonge Vincent er. Hij preekte voor de protestantse gemeente van het dorp, maar een groot succes was dat niet. Ook in dit huis is tegenwoordig een permanente expositie aan het leven van de schilder gewijd.

Flip Van Doorn

is aan het typen...