La Doyenne

Aan de gevel van een winkelpand in de Luikse Rue du Pont hangt een plaquette. Het is een eerbetoon aan Léon Houa, die hier werd geboren. Houa won in 1892, 1893 en 1894 de eerste drie edities van Luik-Bastenaken-Luik – al moet daarbij worden aangetekend dat eigenlijk Spa de start- en aankomstplaats was. De lange historie leverde de klassieker de koosnaam La Doyenne op: de Oude Dame.

De route van Luik via Bastenaken naar Luik zal het sluitstuk vormen van mijn Ronde van België, bij wijze van voorproefje ging ik alvast even sfeer proeven tijdens de wedstrijd.

Aan de start van de mannenwedstrijd stond een renner met een bijzondere kijk op de koers. Guillaume Martin (op de foto helemaal rechts) is behalve beroepswielrenner ook afgestudeerd filosoof. Hij schreef enkele boeken waarin hij zijn sport en zijn collega’s vanuit een filosofisch oogpunt observeert. Ondertussen kan hij ook een aardig stukje fietsen. Als junior wist hij Luik-Bastenaken-Luik al eens te winnen. Dit jaar kwam hij als zesde over de streep, ruim achter de ongenaakbare winnaar Remco Evenepoel. Bij de vrouwen was Demi Vollering de sterkste.

Flip Van Doorn

is aan het typen...