Toppunt

In het uiterste noordoosten van België liggen de Hautes Fagnes, voor de Duitstalige bewoners van de streek Das Hohe Venn. De uitgestrekte hoogvlakte dankt zijn naam aan het hoogveen, dat een beschermde status heeft. Er fietsen is een wonderlijke, bijna magische ervaring omdat er nauwelijks mensen zijn. Vogels des te meer, behalve mezen, merels en duiven komen ook de fitis en het korhoen er voor, en roofvogels als de rode wouw. De vergezichten zijn er fenomenaal.

Midden in de Hautes Fagnes passeerde ik het ‘dak’ van mijn Ronde van België. Het Signal de Botrange is niet alleen het hoogste punt van mijn tocht, maar ook van heel België. 694 meter hoog, om precies te zijn. Om toch aan de 700 meter te geraken, werd een heuveltje aangelegd met een betonnen trap die na precies zes meter eindigt op een klein plateau.

Flip Van Doorn

is aan het typen...