Over Flip

Recensie in De Volkskrant ★★★★☆

De Friezen verveelt geen moment.”

Volgens recensent Marcel Hulspas is De Friezen een hartverwarmende ode. ‘Langzaam, lyrisch en beeldend beschrijft Flip van Doorn de schoonheid van stad en land.’ Zijn bespreking verscheen in de boekenbijlage van De Volkskrant.

Boek van de Maand – OVT Radio 1

De recensenten van OVT, het geschiedenisprogramma van de VPRO op Radio 1, kozen De Friezen als Boek van de Maand. Historicus en recensent Bart Funnekotter omschreef het zo: “Flip van Doorn leest het landschap en ziet wat dat landschap vertelt over de geschiedenis. Je wordt echt meegezogen en ik wil nu echt heel graag op vakantie naar Friesland.” Luister hier het hele fragment terug (het gedeelte over De Friezen begint op 08’51”).

Recensie in Trouw

“Flip van Doorn gaat in elegant Nederlands op zoek naar de Friese identiteit.”

‘Van Doorns liefde voor de taal is grenzeloos,’ aldus recensent Marijke Laurense in de bijlage Tijdgeest van dagblad Trouw. ‘Elf hoofdstukken, dus voor elke stad een? Nee, ook hier kiest Van Doorn z’n eigen, soms verrassende pad.’

Nieuwsweekend – NPO Radio 1

Ingeluid door het Friese Volkslied, De Alde Friezen, voelen Mieke van der Weij en Peter de Bie in Nieuwsweekend schrijver Flip van Doorn aan de tand over zijn boek De Friezen.

Met het Oog op Morgen – NPO Radio 1

Luister (en kijk) hier het fragment terug van de uitzending van ‘Met het Oog op Morgen’ van woensdag 3 maart. Presentator Herman van der Zandt gaat in gesprek over De Friezen met dichter Tsead Bruinja en met Flip van Doorn.

Leeuwarder Courant

“Een toegankelijk geschreven boek.”

Voor de Leeuwarder Courant dook redacteur Johann Mast in het verhaal van De Friezen en sprak vervolgens uitgebreid met de auteur.

Friesch Dagblad

“In de elf reizen koppelt Van Doorn het verleden aan de plekken die hij aandoet. Het zijn reizen door de ruimte en in de tijd tegelijk.”

Zelf schreef Jan Ybema De kleine geschiedenis van Friesland voor dummies. Voor het Friesch Dagblad interviewde hij Flip van Doorn over De Friezen.

Het Parool

“Hoewel slechts voor een kwart Fries blijkt ook de schrijver een bevlogen verteller.”

In dit interview in Het Parool gaat het natuurlijk over de vele connecties tussen de Friezen en de Amsterdammers. In de hoofdstad is zelfs nog altijd een Friese kaatsvereniging actief.

Hendrik Tamsma, lezer te IJlst

“Bûter, brea en griene tsiis, wa dit boek net lêsen hat is gjin oprjochte Fries.”

De Standaard (B)

“Flip van Doorn is een reisjournalist met een mooi palmares, dat varieert van pure reisgidsen tot literaire en historische non-fictie.”

“Nederland is wel vlak, maar niet plat.”

Interview in het Sneeker Nieuwsblad over Een verzonnen koninkrijk.

 

Een verzonnen koninkrijk in het AD

In het AD van maandag 26 november 2018 een interview met Flip over ‘Een verzonnen koninkrijk.’

NPO Radio 2 – ’t Wordt nu Laat

Diep in de nacht mocht Flip twee uur lang vertellen over schrijven, reizen en zijn vers verschenen boek Een verzonnen koninkrijk. Met zelf-uitgekozen muziek erbij (en een verjaardagstractatie) werd het een feestje.
Bekijk een fragment.

De Volkskrant

Flip liep in Friesland een eindje mee op met Caspar Janssen, die namens de Volkskrant Nederland te voet doorkruist en daar elke werkdag verslag van doet in zijn rubriek Caspar loopt.

Aflevering 48. Pingjum

Aflevering 49, Bolsward

OpPad (ANWB)

Marjolein van Rotterdam wandelde mee in de voetsporen van Jacobus Craandijk en schreef er een mooie reportage over.

Dagblad Trouw

Interview met Flip over zijn gids Fietsen Rond de Wereld in Nederland in dagblad Trouw.

Flip-Trouw