Boeken

De Friezen – een geschiedenis in elf tochten

In twee jaar tijd maakte Flip elf tochten door en naar de provincie Friesland, op zoek naar de geschiedenis van De Friezen. Hij bezocht plaatsen als Warns, Allardsoog en Rinsumageest, maar belandde ook in Amsterdam, Rome, de Alpen en het Duitse Waddengebied. Onderweg stuitte hij op sporen van de Friezen en hun mythische Friese Vrijheid.

In dit boek vertelt hij het verhaal van een doortastend volk waarvan de oorsprong en de invloed tot ver buiten de grenzen van de huidige provincie Fryslân reiken.

Op deze pagina zijn wat voorproefjes uit het boek te vinden.

De Friezen is te koop in de betere boekhandel, of te bestellen via Uitgeverij Thomas Rap

Hoeveel poten heeft een octopus?

In vijf jaar tijd leverde de rubriek Nutteloze Kennis in dagblad Trouw een flinke stapel materiaal op. Samen met eindredacteur Jonah Kahn selecteerde Flip de beste Nutteloosjes en vulde die aan met veel nieuw nutteloos materiaal. Het resultaat is Hoeveel poten heeft een octopus? Onmisbaar bij elke pubquiz, maar ook een kijkje onder de motorkap van de maatschappij.

Bij het verschijnen van het boek schreef Flip een essay over Nutteloze Kennis voor Trouw.

Hoeveel poten heeft een octopus? is te koop in de betere boekhandel, of te bestellen via Uitgeverij Thomas Rap

Een verzonnen koninkrijk

In dit boek gaat Flip van Doorn op reis, op zoek naar het verhaal van onze nationale mythe. Stammen Nederlanders af van de dappere Bataven? Drukt de leer van Calvijn werkelijk zo’n zwaar stempel op ons dagelijks leven? En wat doet die leeuw in ons Rijkswapen?

Een verzonnen koninkrijk is een verrassend en eigenzinnig boek over een klein land dat zichzelf nèt wat minder serieus zou kunnen nemen.

Foto’s, filmpjes en achtergrondinformatie bij de hoofdstukken – inclusief routebeschrijvingen van gemaakte wandelingen en fietstochten – staan op deze pagina.

Een verzonnen koninkrijk is te koop in de betere boekhandel, of te bestellen via Uitgeverij Thomas Rap

De eerste wandelaar

de-eerste-wandelaar_3dDe eerste wandelaar vertelt het verhaal van de opkomst van het wandeltoerisme in Nederland, aan de hand van de achtdelige reeks Wandelingen door Nederland met pen en potlood van Jacobus Craandijk. In dit boek nadert Flip van Doorn de dominee zo dicht dat hij hem bijna kan aanraken. Op subtiele wijze verweeft hij citaten uit het werk van zijn voorganger met zijn eigen verhaal en slaat zo een brug die heden en verleden in elkaar laat overvloeien.

De website jacobuscraandijk.nl is inmiddels uit de lucht, de belangrijkste informatie is te vinden op deze pagina.

De eerste wandelaar  is te koop in de betere boekhandel, of te bestellen via Uitgeverij Thomas Rap

Het Mooiste Nederland

-Het Mooiste Nederland is een bundeling van ruim zestig afleveringen van de gelijknamige rubriek in de zaterdagbijlage Tijd van dagblad Trouw. Flip van Doorn levert elke maand een bijdrage aan de rubriek, een derde van de afleveringen die voor dit boek werden uitgekozen is van zijn hand. Andere auteurs zijn o.a. Monica Wesseling, Sarah-Mie Luyckx en Haro Hielkema.

Het Mooiste Nederland  is te koop in de betere boekhandel, of te bestellen via Uitgeverij Thomas Rap