10 – Heel de aarde is je vaderland

Hoofdstuk 10 – Weg met Nederland

 

“De karikatuur van spruitjesetende calvinistische zwoegers die zich achter hun dijken en tussen hun tulpenvelden angstig en naar binnen gekeerd tegen de rest van de wereld te weer stellen, kan bij het grofvuil. Nederland is wel vlak, maar niet plat.”

 

 

 

 

De Wageningse Berg

 

 

 

 

 

Stadion De Wageningse Berg (voorjaar 2018).

Het Wageningse Engpad is een Klompenpad van 13 kilometer dat over de Wageningse Berg, door de botanische tuinen van Belmonte en langs de voet van de stuwwal voert. Even ten oosten van het startpunt bij hotel de Wageningsche Berg staat het stadion.

 

De Rattekaai

Het betonnen havenhoofd is lang geleden opgetrokken als zeewering. Ik gebruik het als een tribune. Pal voor mij zie ik hoe grote delen van Nederland zijn ontstaan. Voorbij de Rattekaai liggen kwelders waar slenken doorheen slingeren als aders door een werkmanshand.

 

 

 

Het Middelpunt van Nederland

Een heiligdom, een openluchttheater, een herdenkingsplek. In de ogen van een nietsvermoedende passant zou het van alles kunnen zijn. Op de top van de Lindeboomsberg bij Lunteren vormen roestkleurige stalen wanden een klein amfitheater. Binnen de cirkel liggen drie zwerfkeien. MIDDELPUNT VAN NEDERLAND  staat in pronte kapitalen in een ervan gebeiteld.

In het plaatselijke wandelnetwerk zijn drie korte routes opgenomen die over de Goudsberg naar het middelpunt voeren:

-Rondje Middelpunt – 1,7 km (rood)

-Rondje Uilenbos – 4,6 km (oranje)

-Rondje Goudsberg – 4,4 km (groen)

 

De Stier van Potter

 

 

 

 

 

De Stier in het Mauritshuis, met rechts de Kikker.

 

Leesplankje

kik-ker

Gemeentemuseum Den Haag

Bij de Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan in het Gemeentemuseum Den Haag.